Okulumuz İlimizin bilinen ilk eğitim-öğretim kurumudur.

1898 yılında Antalya’da ‘Beş sınıflı Liva İdadisi’ adı altında şimdi idare binası olarak kullanılan binada eğitim ve öğretime bir okul olarak açılmış ise de aynı yılda sınıfların beşi de oluşturulmamıştır. Sadece idadinin dört sınıfı oluşturulabilmiştir. 1899 da bu dört sınıfa bir sınıf daha eklenerek ‘Beş sınıflı Liva İdadisi’ şeklini almıştır
1916 yılında Liva İdadisinin adı Sultani olarak değiştirilmiş ve tek devrelik bir sistem uygulanmıştır.1917’de Sultani’ye bir sınıf daha eklenerek okulun öğretim süresi on yıla çıkarılmıştır. On yıl süreli Sultani 1920’de tekrar dokuz sınıfa indirilmiştir.1926 yılında dokuz sınıflık Sultaniye iki şubeli bir pedagoji sınıfı eklenmiştir. Böylece okul pedagoji şubelerini içine alan Antalya Ortaokulu haline getirilmiştir.
      1 Ocak 1933’de Pedagoji sınıfları kaldırılmıştır. Aynı yıl okula bir sınıf daha eklenerek lise olarak Eğitim-öğretime devam etmiştir. 1933’den 1968 yılına kadar lise ve ortaokul birlikte hizmete devam etmiştir. Bu dönemde okulun adı ‘ANTALYA LİSESİ.’olmuştur.
     1940-1941 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayısının artması nedeniyle bazı istimlakler yapılarak geniş bir alan temin edilmiştir. Ana bina diye anılan bölüm aynı öğretim yılında hizmete girmiştir.
    Okulun bünyesinde 1954-1955 öğretim yılında üç sınıflı gündüz Ticaret Lisesi açılmıştır.1959-1960 döneminde ise gündüz Ticaret lisesi yine üç sınıflı Akşam Ticaret lisesine dönüştürülmüştür. Okulun diğer bölümleri arasında müstakil iki ayrı müzik odası bulunmaktadır. Bu dershaneler eskiden pansiyon olarak kullanılan binanın yanında bulunmaktaydı. Müzik dershanelerini de barındıran bu bina 1995-1996 öğretim yılı içerisinde yıkılmıştır.
     1974 yılında 200 (iki yüz) yataklı yeni pansiyon binasının inşaatına başlanınca eski pansiyon binası ve Müdür Lojmanı da yıkılmıştır. Yeni pansiyon binası 1976-1977 öğretim yılında hizmete girmiştir. 1968-1969 öğretim yılında lisenin bina kapasitesi yetersiz kalınca, okulun orta kısmı idari yönetimi okulda kalmak üzere Hızır reis Ortaokuluna (yeni adıyla Kamile Çömlekçioğlu) nakledilmiştir. Bir yıl sonra ortaokul kısmı tamamen kaldırılmıştır.
    1981-1982 eğitim-öğretim yılında da öğrenci sayısının artmasına bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın emri ile parasız yatılılık statüsü kaldırılmıştır. Aynı yıl pansiyon binası yirmi dört derslik ve bir kütüphane salonu haline getirilmiştir.
    1986-1987 öğretim yılında pansiyon binasında derslik sayısı, dersliklerin genişletilmesi nedeniyle on beşe düşürülmüş ve bir öğretmenler odası düzenlenmiştir.1988-1989 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sağlanan ödenekle pansiyon binası alt katındaki kullanılmaz halde bulunan odalar derslik haline dönüştürülerek üç derslik, bir müdür yardımcısı odası ve bir depo okula kazandırılmıştır.(C blok)
 1988-1989 öğretim yılında idare binası ve küçük binanın restore edilmesi için Bayındırlık Müdürlüğü ile gerekli yazışma yapılmış olup, dış röleveler çıkarılmıştır. İç mimari planları çıkartılmış ve küçük binanın restorasyonu devam etmektedir. Bu binanın restorasyonu  Antalya Lisesi mezunu Mimar Pelin ÜNAL tarafından yapılmıştır.
 1990-1991öğretim yılında Antalya Lisesi ve Öğrencileri Koruma Derneğinin girişimleri ile okul bahçesinde yıktırılan barakaların yerine derslik, spor salonu, öğretmen ve öğrenci kantinleri bulunan Ek Bina inşaatının temeli atılmış; ve bu bina 1991-1992 öğretim yılında eğitim ve öğretime açılmıştır.(B Blok)
29 Ekim 1992 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın emirleri gereği en eski okul olan Antalya Lisesi’nde Cumhuriyet Müzesi kurulmuştur.1995 yılında kısaca “ALİV” diye bilinen “ANTALYA LİSESİ ve MEZUNLARI VAKFI” kurulmuştur.
    Okul bahçesinde bulunan yıpranmış ve hasar görmüş olan Atatürk büstünün giderleri Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfınca karşılanarak 10.09.1996 tarih ve 12014 sayılı onay yazısı ile Atatürk büstünün yenisi yaptırılmıştır.
    Ana binadaki bazı sınıflar ve laboratuarlar arasındaki bölümleri yıktırılarak derslik sayısı arttırılmıştır. Yapılan düzenleme ile A blokta 3 Fen Laboratuvarı, 2 Bilgisayar Laboratuvarı, 4 derslik, 1 Müdür Yardımcısı odası, 1 Rehberlik servisi kazandırılmıştır. Ana bina orta kattaki kullanılmaz durumda olan bay-bayan tuvaletleri işler duruma getirilmiştir.
 C blok alt kattaki kalorifer dairesi yıktırılarak yapılan düzenleme ile 1 gece bekçisi lojmanı, 3 müzik salonu, 1 resim atölyesi, 1 spor odası kazandırılmıştır. C blok orta kata 1 müdür yardımcısı odası ve öğretmen tuvaleti kazandırılmıştır. A blok 1.kat ve C blok zemin katta Atatürk köşeleri yapılmıştır.
   1998-1999 Öğretim yılında okulumuz A Blok zemin katta Valilik Oluru ile bir Sağlık Odası oluşturuldu. Antalya Vakfı Hastanesi tarafından dekor edildi ve bir hemşire görevlendirildi.
 Okul bahçesindeki ihata duvarı yükseltilerek arızalı yerler düzeltilmiş ve okul bahçesi asfaltlanmıştır. Okul bahçesinde 56 metre derinliğinde Derin kuyu açılarak çim sulama tesisatı yapılmıştır.
    Okul bahçesi giriş kapısına kontrol kulübesi yapılmış ve otopark düzenlemesi ile bahçe kenarlarına bordür yapılması ve ağaçlandırılarak çiçeklendirilmiştir.
 İdare binası çevresinde bulunan kullanılmayan kulübe ve barakalar yıkıldı. Okul bahçesindeki öğrenci tuvaleti yıkılarak yerine oyun alanı açılmış ve öğrencilerin yararlanabileceği Çoban çeşmesi yapılmıştır.2002-2003 Eğitim Öğretim yılında C Blok I.Katta bulunan salon, kütüphane ve toplantı salonu na dönüştürülmüştür. Okulumuz    2005-2006 Eğitim Öğretim yılında 4 yıllık Anadolu Lisesi Programı uygulayan lise haline dönüştürülmüştür.